Bel met een medewerker +31 (0)497-700220

Of stuur ons een email: info@3dprintersolutions.nl

Uw partner voor additive manufacturing

Deze website is onder constructie - Daarentegen kunt u gewoon bestellen

Nabewerking van ABS en ASA 3D-geprinte onderdelen

Nabewerking van ABS en ASA 3D-geprinte onderdelen

R Verhoeven |

Nabewerking van ABS en ASA 3D-geprinte onderdelen

Het selecteren van de juiste 3D-print techniek kan moeilijk zijn, vooral als u rekening houdt met alle verschillende belangrijke drijfveren in het besluitvormingsproces. Bent u op zoek naar een gladde oppervlakteafwerking? Misschien ben je op zoek naar sterke mechanische eigenschappen met een veelvoorkomend, gebruiksvriendelijk plastic zoals ABS of ASA? Nu, wat als ik je vertelde dat je hier niet altijd een compromis hoefde te sluiten? Met minimale hoeveelheden nabewerkingstechnieken kunt u een gladde spuitgegoten afwerking bereiken met behulp van FDM-technologie​ Natuurlijk zijn onderdelen volledig functioneel direct na de printlade, maar door een extra nabewerkingsstap te gebruiken, kunt u uw onderdeel naar een hoger niveau tillen en echt de aandacht van de eindgebruiker trekken. Net als de flexibiliteit die 3D-printen biedt, hebben gebruikers veel verschillende oplossingen voor hun nabewerkingsbehoeften, dus laten we erin duiken!

 

3D-printen met ABS en ASA

Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) is een veelgebruikt thermoplastisch polymeer, vooral bekend om zijn taaiheid en slagvastheid. Acrylonitril-styreenacrylaat (ASA) is een veel minder bekende thermoplast, maar deelt veel mechanische eigenschappen omdat ze qua structuur sterk op elkaar lijken. Naast de eigenschappen die ze delen, beschikt ASA over een verhoogde weer- en UV-bestendigheid, waardoor het een ideale oplossing is voor auto- en buitentoepassingen.

klik hier voor ons aanbod ABS en ASA Filamenten

Opties voor nabewerking van FDM 3D-geprinte onderdelen

Trommelen, een mechanische manier van polijsten

Een methode om FDM 3D-geprinte onderdelen na te bewerken, is trommelen, wat een effectieve en zeer populaire methode is om het uiterlijk van laaglijnen te verminderen. Het grootste voordeel van trommelen als nabewerkingstechniek is dat de operator meerdere onderdelen tegelijk kan batchen, wat resulteert in tijd- en kostenbesparingen voor de gebruiker. Het enige nadeel is dat dit proces schadelijk kan zijn voor kleine dunwandige onderdelen. Traditioneel waren "geautomatiseerde" oplossingen voor oppervlakteafwerking beperkt tot roterende en trillende korrels die oorspronkelijk waren ontworpen voor metalen onderdelen.

Tegenwoordig zijn er andere opties die hardware, software en chemie gebruiken om 3D-geprinte oppervlakteafwerking te optimaliseren, zoals Suspended Rotational Force (SRF). Deze technologie van PostProcess Technologies creëert geoptimaliseerde energie met verticale beweging gecombineerd met additief geformuleerde verbruiksartikelen om de vereiste oppervlakteafwerking te bereiken. Deze combinatie stelt gebruikers in staat om cyclusvariabelen zoals temperatuur, duur, frequentie en smering nauwkeurig te regelen om een ​​op maat gemaakt en uniek recept te ontwikkelen om onderdelen perfect af te werken, keer op keer. 

Stralen

Stralen is nog een ander middel om een ​​schone, gladde afwerking van 3D-geprinte onderdelen te bereiken, zonder het ijverige handmatige werk van handmatig schuren. Dit proces kan worden uitgevoerd met verschillende soorten parel zoals glasparels, aluminiumoxide of zelfs staalhagel. De parel selectie is gebaseerd op materiaalhardheid, werksnelheid en schurende eigenschappen. Countertop-straalstations voor operaties met een lage doorvoer kunnen tegen een relatief lage prijs worden gekocht en grotere industriële oplossingen zijn beschikbaar voor grotere deelvolumes en een verhoogde doorvoer.

Media stralen nabewerking
Afbeeldingsbron: Machinedesign.com

Vapor smooting (Dampvereffening)

Dampvereffening is een unieke nabewerkingsmethode, maar leent zich voor zeer beperkte materiaaltoepassingen aangezien het alleen van toepassing is op ABS- en ASA-filamenten. De meesten zijn bekend met het wetenschappelijke experiment uit de kindertijd om aceton op piepschuim aan te brengen en het te zien 'oplossen'. Dit komt omdat aceton reageert met polystyreen, een gepolymeriseerde versie van styreen die aanwezig is in ABS en ASA. Aceton kan, wanneer het rechtstreeks op het oppervlak van ABS en ASA wordt aangebracht zal het agressieve en nadelige effecten hebben, zoals smelten en kromtrekken. Wanneer de materialen echter in indirect contact komen met aceton, bijvoorbeeld wanneer het in dampvorm is in een afgesloten container, heeft het de neiging om een ​​glanzende porseleinen afwerking te produceren. Voor niet-frequente gebruikers kan een doe-het-zelf-dampafstotend apparaat worden geassembleerd voor relatief goedkope, maar voor meer regelmatige gebruikers of gebruikers met een hoog volume, een in de handel verkrijgbare Polyshers kan een meer praktische oplossing zijn. Nu is het natuurlijk belangrijk op te merken dat gebruikers bij een verbeterde oppervlakteafwerking een afname in oppervlaktedetail en maatnauwkeurigheid kunnen ervaren, dus het behouden van de oorspronkelijke ontwerpintentie is van cruciaal belang bij het selecteren van een nabewerkingstechniek.

OPMERKING: Aceton is licht ontvlambaar en kan schadelijke dampen produceren die schadelijk zijn bij inslikken. Oefening extreme en de juiste voorzorgsmaatregelen bij het hanteren van aceton en andere gevaarlijke chemische stoffen .

Voor de kleinere prints te polishen kan je kijken naar de Polymaker Polisher
Voor grotere prints kijken we graag met u mee, neem contact op 

 

Hand schuren

Schuren, of het nu nat of droog is, is een andere veelgebruikte methode van nabewerking, maar het is erg tijdrovend. Handschuren kan ook een uitdaging zijn als het gaat om complexe geometrieën en fijne details. Deze techniek wordt traditioneel gevolgd door ofwel primen en schilderen of blanke lak. Primer en verf helpen het uiterlijk van laaglijnen te verminderen, wat resulteert in een mooie afwerking met bijvoorbeeld een verfkleur naar keuze, terwijl enkel een heldere coating een glanzend uiterlijk kan geven.

FDM is niet de typische eerste gedachte wanneer de term "oppervlakteafwerking" in me opkomt, maar dat zou niet het geval moeten zijn. Met een breed scala aan secundaire nabewerkingstechnieken kan gemakkelijk een gladde en gepolijste oppervlakteafwerking worden bereikt op FDM-onderdelen, zelfs op duurzame thermoplasten zoals ABS en ASA. Dus, de volgende keer dat u nadenkt over afdrukken met ABS en ASA, vergeet dan niet na te denken over de mogelijkheden die worden ontgrendeld met de kracht van nabewerking.