3D printen is niet iets van nu
3D printen is niet zo zeer iets van nu, het is al begonnen in 1987 nadat het was gereleaset door Chuck Hull. In de loop van de jaren is er wel een hoop veranderd. De eerste 3D printers kostten 200.000,- euro. Tegenwoordig al een desktopprinter vanaf 2000,- euro. Na de verandering in prijs, werden de 3D printers ook een stuk populairder. Tussen 2015 en 2017 zijn er meer dan een miljoen 3D printers verkocht wereldwijd. Nog steeds vinden er nieuwe ontwikkelingen plaats op het gebied van 3D printen. Wij zullen de nieuwste ontwikkelingen met u bespreken.
https://www.hubs.com/guides/3d-printing/’.
Prototypes
Waar 3D printen in het verleden vooral werd gebruikt om prototypes te maken, is het momenteel zo dat 3D printen ook een hoop voordelen biedt bij de daadwerkelijke productie van producten. Door middel van 3D printen kunnen producten goedkoper worden geproduceerd. De producten kunnen snel worden gemaakt op het moment dat er vraag naar is. Hierdoor is er minder opslag nodig en worden er minder materialen verspild. Daarnaast kan 3D printen worden gebruikt voor educatie.
https://i.materialise.com/blog/en/new-to-3d-printing-8-basic-facts/
Bruggen bouwen
Doordat het storten van beton met een 3D printer steeds beter en sneller gaat, is het tegenwoordig zelfs goedkoper om een brug te maken met behulp van een 3D printer. De kosten kunnen naar schatting 35 tot 60 procent lager zijn, als gebruik wordt gemaakt van 3D printen. Het grootste voordeel van 3D printen met beton, is dat er minder materiaal nodig is. Dit komt, omdat het materiaal laagje voor laagje kan worden neergelegd. Er is hiervoor geen houten bekisting nodig. Daarnaast wordt het maken van holtes minder complex, waardoor er geen massief onderdeel gemaakt hoeft te worden als het niet nodig is.
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/16/een-brug-uit-een-3d-printer-is-goedkoper-a3973436
Museum of the Future
Een museum ontwerpen met behulp van een 3D printer? Dat kan! Bij het ontwerp van het Museum of the Future in Dubai is hiervan gebruikgemaakt. Doordat het gebouw nauwelijks rechte lijnen heeft, is het een lastige constructie om te begrijpen. Door middel van het 3D geprinte schaalmodel, kreeg men meer inzicht in hoe de constructie in elkaar zit. Ook helpt het schaalmodel bij bijvoorbeeld het bedenken van de schoonmaakstrategie voor de buitenkant van het gebouw.
https://www.architectuur.nl/kennis/producten/museum-of-the-future-ontworpen-met-3d-printer/
Volvo trucks
Naast ontwerpen voor gebouwen, wordt 3D printen tegenwoordig ook gebruikt in de auto industrie. Volvo Trucks North America gebruikt 3D printen om onderdelen te maken voor de productie van de vrachtwagens. Door het gebruik van 3D printers, worden er sneller producten van hogere kwaliteit geproduceerd. De fouten worden uit de onderdelen gehaald en het productieproces wordt gestroomlijnd.
https://www.southwesttimes.com/2019/09/3d-printing-saves-volvo-time-and-money/
Zelf interesse in 3D printen, maar een nieuwe printer te duur? Bekijk onze tweedehands 3d printer en tweedehands ultimaker!