Bel met een medewerker +31 (0)497-700220

Of stuur ons een email: info@3dprintersolutions.nl

Uw partner voor additive manufacturing

Deze website is onder constructie - Daarentegen kunt u gewoon bestellen

Tech tip! Hoe voorkom je een verstopte 3d print nozzle?

Tech tip! Hoe voorkom je een verstopte 3d print nozzle?

R Verhoeven |

Tech tip! Hoe voorkom je een verstopte 3d print nozzle?

Het voorkomen van een verstopte nozzle in een 3D-printer is belangrijk om de printkwaliteit te behouden en de levensduur van je printer te verlengen. Hier zijn enkele stappen en tips om verstopte nozzles te voorkomen:

 1. Gebruik hoogwaardig filament:

  • Zorg ervoor dat je kwalitatief hoogwaardig 3D-printmateriaal gebruikt, bij voorkeur van bekende fabrikanten. Goedkope filamenten van lage kwaliteit kunnen onzuiverheden bevatten die verstoppingen kunnen veroorzaken.
 2. Bewaar filament op de juiste manier:

  • Bewaar je filament in een droge en stofvrije omgeving om vochtabsorptie te voorkomen, wat kan leiden tot problemen met de extrusie.
 3. Kalibreer je printer:

  • Zorg ervoor dat je 3D-printer goed is gekalibreerd, met de juiste afstand tussen de nozzle en het printoppervlak. Een verkeerde afstelling kan leiden tot problemen.
 4. Houd de printomgeving schoon:

  • Zorg ervoor dat er geen stof, vuil of vreemde deeltjes in de buurt van je printer zijn, omdat deze de nozzle kunnen verstoppen.
 5. Gebruik een goede printtemperatuur:

  • Pas de printtemperatuur aan op basis van het materiaal dat je gebruikt. Te hoge of te lage temperaturen kunnen verstoppingen veroorzaken. Raadpleeg de aanbevelingen van de fabrikant.
 6. Gebruik een geschikte nozzlegrootte:

  • Gebruik de juiste nozzlegrootte voor je print. Kleinere nozzles zijn gevoeliger voor verstoppingen, terwijl grotere nozzles meer materiaal kunnen extruderen zonder verstopt te raken.
 7. Reinig regelmatig de nozzle:

  • Voer regelmatig nozzle-reinigingsprocedures uit, zoals "cold pulls" (koude trekkingen) of nozzle-reinigingskits om eventuele opgebouwde onzuiverheden te verwijderen.
 8. Gebruik filamentfilters:

  • Filamentfilters kunnen helpen om stof en deeltjes uit het filament te verwijderen voordat het de nozzle bereikt.
 9. Voorkom overextrusie:

  • Zorg ervoor dat je slicer-instellingen correct zijn geconfigureerd om overextrusie te voorkomen. Te veel materiaal dat uit de nozzle wordt geduwd, kan leiden tot verstoppingen.
 10. Wees voorzichtig met het wijzigen van filament tijdens het printen:

  • Als je filament wilt wisselen tijdens een print, zorg er dan voor dat je de juiste procedure volgt om een vlotte overgang te garanderen.

Als je toch met een verstopte nozzle te maken krijgt, kun je proberen om de nozzle handmatig te reinigen met behulp van speciale gereedschappen en reinigingsprocedures (Hot Cold Pull methode). Raadpleeg de handleiding van je 3D-printer voor specifieke instructies voor jouw model.